Buitenleesdag

Nationale Buitenleesdag: Zondag 30 juni

Dalende leesvaardigheid onder kinderen en jongeren, studenten op de pabo lezen niet genoeg, en de btw op boeken gaat omhoog… Er is veel te veel negatieve berichtgeving over lezen. Tijd voor actie. Op zondag 30 juni is de allereerste Nationale Buitenleesdag. Die dag gaat iedereen naar buiten met een boek en leest in het park, in de tram of trein, voor de deur of op het terras. We vullen de openbare ruimte met lezende mensen. Meer boek op straat!


Steun voor buitenleesdag

Verschillende bekende Nederlandse schrijvers en boekpromotors, waaronder directeur van het CPNB Eveline van Aendekerk, staan achter de actie en lezen op 30 juni buiten.

Waarom?

Om ervoor te zorgen dat we niet vergeten hoe heerlijk het is om te verdwijnen in een boek. Om aan onze kinderen, maar ook aan onze buren, stadgenoten, collega’s, medereizigers, kortom aan iedereen te laten zien dat we lezen! Om iedereen te inspireren hetzelfde te doen. En natuurlijk als stil protest tegen de 21% btw op cultuur.

Wie?

Buitenleesdag is een initiatief van leesbevorderaar Roos Visser en wordt gesteund door Kinderboekenambassadeur Rian Visser, die zorgde voor het motto van de dag: ‘Laat zien dát je leest en wát je leest!’. Volg Buitenleesdag op Instagram of Facebook.

Doe mee!


Op 30 juni stap je de deur uit met je boek. Je leest in de trein, in het park, op een terras, bij de bushalte, voor je deur – als je maar gezien wordt met een boek. Weet je nu al welk boek? Laat de wereld weten dat je meedoet. En vraag al je vrienden om dit ook te doen. Volg @buitenleesdag op Instagram en verspreid de boeken!

Waar lees jij?


Zelf lees ik op zondag 30 juni van 14:00-15:00 met een grote groep mensen in het Park bij de Euromast in Rotterdam. Kom je meelezen? Er zijn dekens om op te zitten en boeken voor als je eigen boek al uit is! Laat wel even weten dat je komt via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer.

Of organiseer jij je eigen Lees-In? Mail me dan ook! Dan laten we het alle geïnteresseerden weten via: @buitenleesdag op Instagram.

Sluit aan bij één van de andere bijeenkomsten!


Amsterdam

  • Van 11:00 – 12:00 leest Marije Ravelli (podcastmaakster van De Waanzinnige Podcast) in de Bogortuin in Amsterdam. Adres: Bogortuin 60

Groningen

  • Van 14:00 – 15:00 leest een groep bevlogen boekenliefhebbers in het Noorderplantsoen in de stad Groningen. Volg ook @buitenleesdaggroningen op Instagram of kijk hier voor alle informatie!

Ede

  • Van 13:00 – 15:00 leest Abel (bekend van Instagram-account @typisch_abel) in het Proosdijpark in Ede, en nodigt iedereen uit om mee te lezen.

Kronenberg

  • Van 11:00 – 12:30 kan je op een idyllische plek in de wei lezen in het prachtige Noord-Limburg. Marleen Wijnen organiseert deze lees-in, en roept op: “Neem je leesmaatje, je eigen boek, leesstoel of plaid en consumptie mee. Laat wel even weten dat je komt via info@marleenwijnen.nl. Dan kan ik je snel bereiken mocht er iets tussenkomen.” Meer informatie over de locatie vind je hier.

Of kijk op Instagram Buitenleesdag om te zien of er nog meer buitenleeslocaties bij zijn gekomen!


Fotowedstrijd
Maak op de dag zelf ook even een foto en plaats deze op Instagram. Vertel ons ook: waarom dit boek? En vergeet niet @buitenleesdag te taggen, dan delen we het graag! Daarnaast maak je kans op een prachtig boekenpakket. De jury met daarin onder andere Rian Visser bepaalt welke foto de mooiste is en die wint een door diverse uitgeverijen gesponsord boekenpakket.

Contact
Voor mediavragen of samenwerking neem contact op met Roos Visser (BoekRoos), op: 0641379088 of mail naar: boekroosvisser@gmail.com.